Prinsippvedtak om fakultetssammenslåing i Bergen
Den 15. juni behandlet universitetsstyret i Bergen saken om sammenslåing av Det odontologiske og Det medisinske fakultet. Forslaget om sammenslåing ble vedtatt med syv mot tre stemmer.
Debatten varte i rundt 40 minutter før flertallet på syv, av ti, gikk inn for universitetsdirektørens forslag til vedtak. Der heter det at det skal arbeides videre med fakultetssammenslåingen etter de prinsipper som er skissert i saken. Som et punkt to i vedtaket heter det at styret ber om at det legges frem en sak i oktobermøtet hvor det blir gjort rede for en nærmere konkretisering av innhold og tidsaspektet for en sammenslåing av de to fakultetene.
Rektor, Sigmund Grønmo, som også er universitetsstyrets leder, understreket at man i det videre arbeidet må legge stor vekt på å ta hensyn til de motforestillinger som mange ansatte og studenter ved Det odontologiske fakultet har gitt uttrykk for.
Odontologi mot, medisin for
Det odontologiske fakultet i Bergen er delt i synet på en fakultetssammenslutning, basert på den foreliggende innstillingen. Med unntak av Forskningsutvalget, er det i interne styrer og utvalg et klart flertall imot en sammenslåing. I dette flertallet inngår også studentene. Forskningsutvalget, derimot, går enstemmig inn for sammenslåing, idet utvalget mener dette vil fremme odontologisk forskning og forskerutdanning.
De viktigste argumentene mot forslaget er at løsningen med å plassere klinikken under den utøvende helsetjenesten ikke anses å være tilstrekkelig utredet. Å si ja til en fakultetssammenslutning ses dermed som en stor risiko. Mange mener dessuten at klinikken av faglige grunner bør organiseres av universitetet, fordi den skal legge større vekt på de undervisningsmessige målsetninger enn å levere helsetjenester til befolkningen. Et mindretall mener imidlertid at en plassering av klinikken under spesialisthelsetjenesten vil kunne være et potensial for en både bedre og mer effektiv organisering av klinikken, og en faglig videreutvikling ved at medisinske og odontologiske spesialiteter utnytter hverandres kompetanse bedre. Det er generell enighet ved fakultetet om at klinikkens økonomi må styrkes, uansett fakultetssammenslåing eller ikke.
Styret ved Det medisinske fakultet slutter seg til innstillingen om fakultetssammenslåing på visse vilkår, og med noen unntak. Fakultetsstyret støtter forslaget om et nytt Institutt for odontologi og at vitenskapelig ansatte odontologer innen pre- og parakliniske disipliner tilknyttes de nåværende medisinske institutter, der de respektive fagområdene hører til. Vilkåret for denne støtten er at miljøene beholder den administrative og tekniske støtte på minst det nivået som er i dag. Styret støtter også forslaget om utskillelse av odontologisk klinikk fra et fremtidig felles medisinsk-odontologisk fakultet og forslaget om en felles, samlokalisert fakultetsadministrasjon. Vilkårene er at den odontologiske klinikken blir utskilt fra første dag, og at fakultetsadministrasjonen lokaliseres i Haukelandsområdet der hovedtyngden av studenter og lærere er samlet. Videre støttes forslaget om at dimensjonering av de nye fakultets- og instituttadministrasjonene vurderes ut fra bemannings- og dimensjoneringsplanen ved Det medisinske fakultet, og en vurdering av ansvars- og oppgavefordeling mellom fakultet og institutter. Styret vil også at budsjettfordelingen mellom det nye fakultetet og den odontologiske klinikken tar utgangspunkt i dagens fordeling av budsjettene ved de to fakultetene.
Fakultetsstyret ved Det medisinske fakultet støtter ikke forslagene om særrepresentasjon for odontologi i styrer og utvalg eller forslaget om en overgangsordning på inntil ti år. Styret går inn for en overgangsordning på administrativt nivå på ett år. Styret støtter heller ikke forslaget om at odontologisk klinikk styrkes økonomisk ved «en viss overføring av midler fra budsjettet til det nåværende odontologiske fakultet». Styret mener dette vil føre til ressursunderskudd i forhold til dagens forsknings- og undervisningsforpliktelser ved Det odontologiske fakultet.
Dekanus maner til konsensus
I universitetsavisen «På høyden» tar, kanskje den siste dekanus ved Det odontologiske fakultet i Bergen, Magne Raadal, til orde for at man legger den prinsipielle uenigheten i saken bak seg, for å oppnå best mulige løsninger for fagets videre utvikling.
Det sies også at det er et mål at klinikken, som utgjør mye av stridens kjerne, skal få en endelig innplassering i helsevesenet, og at det skal arbeides videre i forhold til Helse Vest/Helse Bergen og de sentrale utdannings- og helsemyndighetene.
Raadal sier videre at selv om det er mange detaljer å ta stilling til i det videre arbeidet i retning av en sammenslåing av fakultetene, vil man prioritere det som har med klinikkens fremtidige organisering å gjøre.
I en kommentar til Tidende rett etter at prinsippvedtaket var fattet sa Raadal at nå er det bare Oslo og Malmø igjen i Norden, med rene odontologiske fakulteter.